Chobotnice na víně a koření
Suroviny
- 500 g Cibule
 - 500 g Rajčata
 - 65 ml Olej olivový
 - 170 ml Víno červené
 - 40 ml Ocet vinný
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 hrst Mandle
 - 1 hrst Oříšky piniové
 - 4 stroužek Česnek
 - 8 plátek Chléb toastový
 - 2 l Voda pitná
 - 1 kg Chobotnice
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Oregano sušené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 1099 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 120 mg
 - Draslík 1730.6 mg
 - Vláknina 18339 mg
 - Vitamín A 18339 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0.1 mg
 - Vitamín C 43.2 mg
 - Vitamín E 7.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku prolisujeme, oregano a petrželku nasekáme.
 - 
                                2
Chobotnici vložíme do vařící vody s 1/4 cibule a 2 bobkovými listy. Tak ji vaříme 1 hodinu.
 - 
                                3
Mezitím spaříme rajčata na 30 sekund v horké vodě, ochladíme je, oloupeme a nasekáme. Chobotnici scedíme a nakrájíme na kousky, hlavu vyhodíme.
 - 
                                4
Na pánvi na oleji smažíme chobotnici s česnekem asi 3 minuty. Pak přidáme rajčata, cukr, oregano, petrželku, víno, ocet a smažíme a mícháme asi 5 minut.
 - 
                                5
Vše vrátíme do kastrolu a přikryté vaříme 1,5 hodiny do zhoustnutí.
 - 
                                6
Pokrm servírujeme s petrželkou, mandlemi, oříšky a chlebem.