Dušený špenát zapečený s těstovinami Fusilli
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 20 g Mouka polohrubá
 - 450 g Špenát listový čerstvý
 - 250 g Těstoviny Fusilli
 - 450 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 120 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 30 ml Olej rostlinný
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1.5 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 759 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 385 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 326.3 mg
 - Draslík 711.6 mg
 - Vláknina 9478.1 mg
 - Vitamín A 9478.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.6 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 135.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a vaříme tzv. "na skus", zhruba 12 minut. Poté těstoviny scedíme, necháme okapat a v míse je promícháme s máslem.
 - 
                                2
Špenát očistíme, opereme, nakrájíme a ve vlastní šťávě dusíme přibližně 8 minut. Ke špenátu přidáme máslo, sůl, pepř. Vmícháme mouku, kterou jsme rozšlehali ve smetaně a za stálého míchání na mírném plameni vaříme do zhoustnutí.
 - 
                                3
Do olejem vymazaného pekáče vložíme polovinu těstovin, poklademe špenátem, přikryjeme druhou polovinou těstovin. Směs přelijeme smetanou s rozšlehanými vejci a v předehřáté troubě pečeme, až těstoviny zezlátnou, zhruba 40 minut.