Hovězí carpaccio s parmazánem a vinaigrettou
Suroviny
- 220 g Hovězí svíčková
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 0.5 kávová lžička Hořčice Dijonská
 - 1 kávová lžička Med včelí
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Šalotka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Sůl mořská
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Ocet Sherry
 - 1.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 362 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 678 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 40.1 mg
 - Draslík 513.5 mg
 - Vláknina 676.7 mg
 - Vitamín A 676.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme domácí zálivku - Vinaigrettu: šalotku očistíme, velmi jemně pokrájíme nebo nastrouháme. V misce vyšleháme 2 lžíce extra olivového oleje s 2 lžícemi Sherry octa, přidáme 2 špetky soli, 2 špetky pepře a za stálého šlehání přidáme 0,5 lžičky dijónské hořčice. Směs musíme šlehat tak dlouho, až se vše dokonale spojí. Přidáme 1 lžičku medu, 2 lžíce Sherry octa a stále šleháme. Pak po kapkách postupně přidáme další 4 lžíce extra olivového oleje. Zálivka by měla být emulgovaná.
 - 
                                2
Z omytého čerstvého rozmarýnu otrháme lístky a drobně je posekáme. V misce je smícháme s 2 lžícemi olivového olejem, 2 špetkami mořské soli, bílým pepřem a lžičkou citrónové šťávy. Rozmarýnový olej důkladně rozmícháme.
 - 
                                3
Hovězí omytou a osušenou svíčkovou ostrým širokým nožem podélně rozkrojíme. Na vzniklý plát masa dáme potravinářskou folii a maso zlehka naklepeme paličkou na maso a potřeme rozmarýnovým olejem. Poté plát svíčkové posypeme nastrouhaným parmazánem a stočíme do rolády, necháme lehce zamrazit (asi 5-7 minut). Roládu nakrájíme ostrým širokým nožem na co nejtenčí plátky a ozdobně rozložíme na talíře.
 - 
                                4
Carpaccio pokapeme domácí Vinaigrettou a servírujeme.