Žitný kvasový chléb se směsí semínek
Suroviny
- 150 g Mouka žitná celozrnná
 - 400 g Mouka chlebová
 - 2.5 g Droždí sušené
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
 - 1 kávová lžička Sezam - semena
 - 1 kávová lžička Slunečnice - semena
 - 1 kávová lžička Lněné semínko
 - 4 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 202 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 310.3 mg
 - Vláknina 15418.5 mg
 - Vitamín A 15418.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
 - 
                                2
S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,5 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme 400 g žitné chlebové mouky s kmínem a fenyklem. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
 - 
                                3
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
 - 
                                4
V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Přibližně 5 minut před konce cyklu přisypeme směs semínek. Některé druhy pekáren nás na přidání surovin upozorní zvukovým signálem.
 - 
                                5
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je opravdu zcela vychladlý.