Hrušky s noky z krupice s mákem
Suroviny
- 50 g Smetana 33% (šlehačka)
- 30 g Cukr krupice
- 25 g Krupice dětská
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 0.5 kávová lžička Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Hrušky
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mák mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 423 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 24 g
- Sodík 12 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 229.6 mg
- Draslík 221.2 mg
- Vláknina 12433 mg
- Vitamín A 12433 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrušky oloupeme, rozřízneme na délku a odstraníme jádřince.
-
2
V hrnci smícháme decilitr vody, 20 g cukru, skořici a hřebíček, směs přivedeme k varu. Přidáme nakrájené hrušky a pod pokličkou je dusíme 50 minut na mírném ohni. Během dušení hrušky jednou obrátíme. Pak hrušky i nálev necháme v hrnci zcela vychladnout.
-
3
V jiném hrnci přivedeme k varu mléko, přimícháme zbylý cukr, přisypeme krupici a mletý mák, promícháme a chvilku vaříme. Pak vypneme oheň, do směsi přimícháme žloutek a máslo a necháme také vychladnout.
-
4
Před servírováním vždy položíme půlku hrušky důlkem po jádřinci nahoru, pokapeme ji trochou vývaru, dáme na ni kopeček makové směsi a polijeme šlehačkou, ušlehanou s vanilkovým cukrem.