Bezlepkové základní kynuté těsto na koláče, buchty, záviny
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
 - 22 g Droždí
 - 400 g Mouka bezlepková Mantler
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 dl Mléko plnotučné
 - 1.5 dl Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Mouka bezlepková Mantler
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 596 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 267 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 104 g
 - Cholesterol 283.9 mg
 - Draslík 168.1 mg
 - Vláknina 7522.5 mg
 - Vitamín A 7522.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 388.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce připravíme kvásek: do 1 dl vlahého mléka rozdrobíme 22 g kvasnic a přimícháme 1 lžičku cukru, kvásek necháme vzejít.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme bezlepkovou mouku zn. Mantler, přidáme 80 - 100 g cukru, 3 žloutky, 1,5 dl vlahého mléka, lžíci oleje a špetku soli. Přidáme kvásek, těsto důkladně propracujeme. Mělo by být hladké, vláčné a polotuhé.
 - 
                                3
Těsto posypeme lžící bezlepkové mouku Mantler, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 30 minut v teple vykynout. Vykynuté těsto dále zpracujeme podle toho, co zrovna budeme chtít upéct. Těsto se hodí na buchty, záviny, koláče, hřebeny, pletýnky aj.