Mramorový pěnový dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 37 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 227.6 mg
- Draslík 103.8 mg
- Vláknina 1500 mg
- Vitamín A 1500 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 350.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Ve větším teflonovém hrnci smícháme mléko, žloutky a 150 g cukru. Posypeme práškovou želatinou a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Na mírném ohni zahříváme asi 15 minut, za občasného promíchání, dokud se želatina nerozpustí. Směs se nesmí vařit!
-
2
Polovinu směsi nalijeme do menší misky, přidáme rozpuštěnou čokoládu a metlou rozšleháme, až se obě přísady spojí. Do zbylé žloutkové směsi vmícháme vanilkovou tresť. Obě směsi zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 25 minut, občas promícháme.
-
3
Smetanu ušleháme se zbytkem cukru na tuhou šlehačku. Do každé vychlazené směsi vmícháme polovinu šlehačky. Lžící plníme střídavě čokoládovou a vanilkovou směsí rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obě směsi špachtlí promícháme, aby vytvořily mramorový vzor. Zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 4 hodiny, dokud dort neztuhne.
-
4
Mezitím si vystřihneme obdélník z pergamenu o rozměru 30 x 18,5 cm a položíme ho na plech. 150 g polevy rozpustíme ve vodní lázni, potom ji rozetřeme na pergamen a dáme do lednice ztuhnout. Obdélník nakrájíme na pruhy, sloupneme pergamen. Čokoládové pruhy položíme na plech a dáme zpátky do lednice.
-
5
Zbylou polevu necháme trochu změknout, škrabkou z ní vytvoříme hobliny a dáme opět ztuhnout do lednice. Čokoládové pruhy vyndáme z lednice a necháme je trochu povolit.
-
6
Z formy odstraníme rozevírací kruh, dort přendáme na servírovací podnos a obalíme ho pruhy čokolády. Do středu dáme čokoládové hobliny.