Mramorový pěnový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 60 g Čokoláda hořká
  • 200 g Cukr krupice
  • 200 g Poleva čokoládová
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 polévková lžíce Želatina
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 553 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 54 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 227.6 mg
  • Draslík 103.8 mg
  • Vláknina 1500 mg
  • Vitamín A 1500 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 350.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Ve větším teflonovém hrnci smícháme mléko, žloutky a 150 g cukru. Posypeme práškovou želatinou a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Na mírném ohni zahříváme asi 15 minut, za občasného promíchání, dokud se želatina nerozpustí. Směs se nesmí vařit!

  • 2

    Polovinu směsi nalijeme do menší misky, přidáme rozpuštěnou čokoládu a metlou rozšleháme, až se obě přísady spojí. Do zbylé žloutkové směsi vmícháme vanilkovou tresť. Obě směsi zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 25 minut, občas promícháme.

  • 3

    Smetanu ušleháme se zbytkem cukru na tuhou šlehačku. Do každé vychlazené směsi vmícháme polovinu šlehačky. Lžící plníme střídavě čokoládovou a vanilkovou směsí rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obě směsi špachtlí promícháme, aby vytvořily mramorový vzor. Zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 4 hodiny, dokud dort neztuhne.

  • 4

    Mezitím si vystřihneme obdélník z pergamenu o rozměru 30 x 18,5 cm a položíme ho na plech. 150 g polevy rozpustíme ve vodní lázni, potom ji rozetřeme na pergamen a dáme do lednice ztuhnout. Obdélník nakrájíme na pruhy, sloupneme pergamen. Čokoládové pruhy položíme na plech a dáme zpátky do lednice.

  • 5

    Zbylou polevu necháme trochu změknout, škrabkou z ní vytvoříme hobliny a dáme opět ztuhnout do lednice. Čokoládové pruhy vyndáme z lednice a necháme je trochu povolit.

  • 6

    Z formy odstraníme rozevírací kruh, dort přendáme na servírovací podnos a obalíme ho pruhy čokolády. Do středu dáme čokoládové hobliny.

Komentáře k receptu