Mátová rajská omáčka k cuketovým rolkám
Suroviny
- 1000 g Cuketa
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 40 g Petržel - nať
- 150 g Sýr Feta
- 10 g Strouhanka
- 500 g Rajčata
- 30 g Máta
- 10 g Cukr krupice
- 5 g Šalvěj čerstvá
- 50 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 10 g Bazalka
- 60 g Cibule
- 60 g Oříšky piniové
- 200 g Sýr smetanový 65%
- 20 ml Olej olivový
- 130 ml Vývar zeleninový
- 20 ml Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 496 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 38 g
- Sodík 846 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 63.3 mg
- Draslík 1267.2 mg
- Vláknina 12916.2 mg
- Vitamín A 12916.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.6 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukety omyjeme, každou po délce rozkrájíme na osm tenkých plátků. Krajové části nakrájíme na velmi jemné kostičky. Plátky cukety rychle opečeme po obou stranách na oleji. Ochutíme solí a pepřem. Piniová jádra opražíme na suché pánvi. Dvě třetiny nasekáme nahrubo, smícháme s bylinkami, šalotkou, česnekem, sýrem a strouhankou a vytvoříme roztíratelnou hmotu. Okořeníme. Položíme na sebe vždy plátek zelené a žluté cukety, potřeme je náplní, svineme a ovážeme kuchyňskou nití. Rajčata oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na kostičky. Na 3 lžících oleje osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme mátu a vývar a necháme vařit 10 minut. Potom protlačíme sítem. Přidáme kostičky cukety, rajčata a zbývající piniová jádra a povaříme. Osolíme, opepříme a ochutíme cukrem a octovou esencí. Rolky v omáčce prohříváme 5 minut a podáváme posypané šalvějí.