Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Olej olivový
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Mouka sójová plnotučná
  • 60 g Cukr třtinový
  • 20 g Pudinkový prášek - vanilkový
  • 20 g Droždí
  • 15 g Mandle
  • 270 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 512 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 220 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 123.4 mg
  • Draslík 217.5 mg
  • Vláknina 8107.7 mg
  • Vitamín A 8107.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudingový prášek. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr.

  • 2

    Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu.

  • 4

    Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto vyjmeme na moukou posypanou pracovní plochu. Vytvoříme z něj klasický mazanec a přemístíme ho na mírně vymazaný pečicí plech nebo do kulaté formy. Nahoře ho ostrým nožem rozřízneme do podoby kříže, celý potřeme rozšlehaným zbývajícím žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.

  • 5

    Mazanec pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 25 minut, až má zlatavou barvu. Upečený necháme pomalu vychladnout.

Komentáře k receptu