Krkonošské kynuté knedlíky s borůvkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 901 kcal
- Sacharidy 159 g
- Tuky 23 g
- Sodík 261 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 156 g
- Cholesterol 90.8 mg
- Draslík 340.5 mg
- Vláknina 13150 mg
- Vitamín A 13150 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.
-
2
Ve velké míse pak z mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.
-
3
Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
-
4
Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme borůvky a krupicový cukr, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout.
-
5
Knedlíky vaříme v dostatečném množství mírně osolené vody přibližně 10 minut. Uvařené ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.
-
6
Krkonošské borůvkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem a strouhaným perníkem, přelité rozpuštěným máslem.