Krkonošské kynuté knedlíky s borůvkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Borůvky
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.2 dl Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Cukr krupice
  • 6 polévková lžíce Perník
  • 6 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 901 kcal
  • Sacharidy 159 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 261 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 156 g
  • Cholesterol 90.8 mg
  • Draslík 340.5 mg
  • Vláknina 13150 mg
  • Vitamín A 13150 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.

  • 2

    Ve velké míse pak z mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.

  • 3

    Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

  • 4

    Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme borůvky a krupicový cukr, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout.

  • 5

    Knedlíky vaříme v dostatečném množství mírně osolené vody přibližně 10 minut. Uvařené ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.

  • 6

    Krkonošské borůvkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem a strouhaným perníkem, přelité rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu