Koláč s meruňkovou nádivkou
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 500 g Meruňky
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 10 g Cukr vanilka
 - 120 g Cukr moučkový
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 51 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 102.8 mg
 - Draslík 277.8 mg
 - Vláknina 6675.6 mg
 - Vitamín A 6675.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku prosejeme na vál, přisypeme kypřicí prášek, špetku soli, nasekané máslo, přilijeme studenou vodu a nožem propracujeme v jemné těsto. Rozdělíme jej na dva díly.
 - 
                                2
Větší díl rozválíme na pomoučeném vále na kulatou placku. Vyložíme jí plechovou formu až přes okraj. Přečnívající těsto odkrojíme, dno propíchneme vidličkou. Rozetřeme na něj ovocnou nádivku.
 - 
                                3
Z druhé části těsta uděláme mřížky a složíme je na ovoce. Okraje stlačíme, povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a v rozpálené troubě pečeme cca 45-60 minut.
 - 
                                4
Hotový koláč posypeme vanilkovým cukrem. Na nádivku nakrájíme nadrobno meruňky, pokapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, moukou a zlehka promícháme.