Květáková polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 131 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 807 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 9.3 mg
 - Draslík 205 mg
 - Vláknina 3392.3 mg
 - Vitamín A 3392.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Květák pečlivě opláchneme a rozebereme na menší růžičky. Zalijeme ho vodou, osolíme a uvaříme ne zcela doměkka, aby růžičky zůstaly celistvé.
 - 
                                2
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ a za stálého prošlehávání metlou zalijeme zásmažku vlažnou vodou a vývarem z květáku.
 - 
                                3
Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání zvolna vaříme nejméně 20 minut.
 - 
                                4
Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme a poté procedíme hustým cedníkem.
 - 
                                5
Nakonec přidáme polévkové koření, polévku důkladně povaříme a vložíme do ní uvařený květák.
 - 
                                6
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.