Krevetový salát se šafránovou rýží
Suroviny
- 500 g Krevety tygří - loupané
 - 400 g Rýže Basmati
 - 750 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Šafrán
 - 3 ks Rajčata
 - 20 ks Olivy černé
 - 3 ks Paprika červená
 - 1 ks Salát římský
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 697 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 4368 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 87.5 mg
 - Draslík 296.4 mg
 - Vláknina 33873.7 mg
 - Vitamín A 33873.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.9 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme rýži. Dlouhozrnnou rýži v kastrole zalijeme vařící vodou, přidáme špetku šafránu, přikryjeme pokličkou a 20 minut vaříme na středním plameni. Když rýže změkne a vstřebá všechnu tekutinu, přesypeme ji do větší mísy a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Podélně přepůlíme vypeckované černé olivy a na listy rozebereme opraný římský salát. Dále spaříme, oloupeme a nadrobno pokrájíme rajčata, červené papriky zbavené stopek a semen nakrájíme na proužky, nasekáme bazalkové listy a nastrouháme citrónovou kůru. Několik paprikových proužků a oliv odložíme na ozdobu.
 - 
                                3
K rýži v míse přidáme krevety, olivy, bazalku a rajčata s paprikami, vše osolíme, okořeníme mletým pepřem a dobře promícháme.
 - 
                                4
Na dresink metličkou ušleháme olivový olej s citrónovou šťávou a nastrouhanou citrónovou kůrou. Dresink nalijeme na salátový základ a lehce spolu promícháme.
 - 
                                5
Hotový salát rozdělíme na mělké široké misky vyložené salátovými listy a servírujeme ho ozdobený olivami a paprikovými proužky.