Pečené artyčoky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Artyčoky
  • 125 g Chléb konzumní
  • 6 g Petržel - nať
  • 2 g Fenykl obecný
  • 6 g Máta
  • 150 ml Olej olivový
  • 150 ml Víno bílé
  • 40 ml Ocet vinný
  • 150 ml Hovězí vývar základní
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 479 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 220 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 328.5 mg
  • Vláknina 7459 mg
  • Vitamín A 7459 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Artyčoky zbavíme dřevnatých částí, skrojíme listy a odkrojíme stonek.

  • 2

    Necháme 15 minut povařit ve vroucí osolené vodě. Poté necháme okapat, vyjmeme štět a pokapeme citrónovou šťávou.

  • 3

    Chleba zbavíme kůrky, střídku osmahneme společně s utřeným česnekem na rozpáleném oleji. Necháme zezlátnout a poté zalijeme octem.

  • 4

    Uvedeme k varu, poté přimícháme pokrájenou petrželku, mátu a fenykl. Osolíme a opepříme.

  • 5

    Vzniklou směsí naplníme artyčoky, přendáme je do zapékací mísy, zalijeme šťávou z pánve, vínem a vývarem. Zakryjeme alobalem a přiklopíme poklicí. Pečeme 60 minut při 200 °C.

Komentáře k receptu