Osvěžující rajčatová polévka - gazpacho
Suroviny
- 2 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Bageta
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 ks Okurka salátová
 - 1 ks Cibule červená
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 kg Rajčata
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
 - Sacharidy 105 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 1167 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 105 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1067.1 mg
 - Vláknina 19610.5 mg
 - Vitamín A 19610.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62.3 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bagety rozkrájíme na menší kusy, vložíme do mísy a zalijeme vodou. Necháme rozmočit, poté je z vody vymačkáme a dáme do mixéru. Omytá rajčata spaříme vodou, oloupeme, rozkrájíme, zbavíme semínek. Jedno rajče pokrájíme na kostičky a odložíme do misky. Menší omytou salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek, pokrájíme na kostičky z kterých polovinu odložíme k rajčeti do misky (použijeme na ozdobu). Omyjeme červenou papriku a maličkou chilli papričku. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a krájíme na malé kousky - polovinu odložíme do misky k okurce. Očistíme a drobně pokrájíme červenou cibuli, přidáme do misky k okurce, všechny ostatní ingredience dáme do mixéru k bagetám.
 - 
                                2
Mixujeme do hladka, přidáme rozetřený česnek, po kapkách přiléváme olivový olej. Směs by musí mít nakonec hladkou konzistenci, podle chuti můžeme polévku dochutit cukrem, solí, pepřem a 1 - 2 lžícemi vinného octa. Poté ji odložíme na 2 hodiny do chladničky.
 - 
                                3
Mezitím bílý chleba nakrájíme na kostičky, v teflonové pánvi je nasucho opečeme do zlatova.
 - 
                                4
Gazpacho podáváme tak, že do každé porce přidáme 1 - 2 lžíce odložené pokrájené zeleniny s kostičkami chleba.