Valašské knedlíky se slaninou
Suroviny
- 150 g Slanina vepřová
 - 120 g Uzené maso vařené
 - 300 g Zelí kysané
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 4 kávová lžička Husí sádlo
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Rohlíky bílé
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 l Voda pitná
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 653 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 225.5 mg
 - Draslík 325.2 mg
 - Vláknina 7705.8 mg
 - Vitamín A 7705.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 312.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Rohlíky nakrájíme na kostky a slaninu na malé kostičky. Uzené maso nebo uzený bůček pokrájíme na kostky.
 - 
                                2
Ve větší pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní cibuli, promícháme a když se zpění, přidáme k ní pokrájené rohlíky. Vše promícháme, osmažíme dozlatova, ale nesmí se nic připálit. Směs dáme do mísy.
 - 
                                3
Do většího hrnce dáme vařit vodu se solí (0.5 lžíce).
 - 
                                4
V misce vyšleháme mléko s vejci, solí, pepřem a majoránkou. Když směs z rohlíku vychladne, zalijeme ji připraveným mlékem, přidáme uzené maso a mouku, těsto dobře promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Pak pomocí rukou utvoříme kulaté knedlíky a házíme je opatrně do vařící vody. Promícháme a při mírnější teplotě vaříme 12-15 minut.
 - 
                                5
Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, dáme na talíře, propíchneme vidličkou, polijeme každou porci lžičkou rozpuštěného husího sádla a podáváme s kysaným zelím.