Chřestová krémová polévka
Suroviny
- 400 g Chřest bílý
 - 350 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 8 ks Cibulka jarní
 - 2 ks Bujón slepičí
 - 0.5 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Mouka rýžová
 - 0.09 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 207 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 1273 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 214.5 mg
 - Draslík 343.5 mg
 - Vláknina 6174.8 mg
 - Vitamín A 6174.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.8 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 53.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest omyjeme, dřevnaté kousky odkrojíme, 10 hlaviček dáme stranou pro pozdější použití a zbytek nakrájíme. Očištěné cibulky společně se zelenou natí šikmo pokrájíme, zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájený chřest, 2 kostky bujónu. Vše zalijeme 800 ml vody a pozvolna vaříme doměkka 20 minut. Odkrojené hlavičky chřestu podusíme zalité 3 lžícemi vody zvlášť.
 - 
                                2
V mléce rozmícháme mouku, směs vlijeme do mírně se vařící polévky, povaříme 2 minuty a vše rozmixujeme. Polévku vlijeme zpět do hrnce, necháme přejít varem a odstavíme.
 - 
                                3
Žloutky rozšleháme se smetanou a pramínkem lijeme za stálého míchání do horké polévky. Osolíme, opepříme, rozdělíme do misek, přidáme scezené hlavičky chřestu, ozdobíme petrželkou a podáváme.