Chleba z žitné mouky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1184 kcal
 - Sacharidy 220 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 213 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 21 mg
 - Draslík 501.8 mg
 - Vláknina 23390 mg
 - Vitamín A 23390 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žitnou mouku smícháme s 450 ml horké vody, melasou, mákem, máslem a solí a necháme vychladnout.
 - 
                                2
V misce necháme rozpustit droždí se 125 ml vlažné vody. Poté vmícháme do směsi spolu s hladkou moukou a na pomoučeném válu vypracujeme hladké těsto. Necháme je na teple kynout zhruba 70 minut, "srazíme" je a necháme dokynout asi 30 minut.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 180°C, plech posypeme hrubou moukou a chleba pečeme asi 40 minut. Chleba je hotový, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme chleba na mřížku, aby úplně vychladl.