Polévka z batátů se sýrem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 703 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 1759 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 94.2 mg
 - Draslík 909.7 mg
 - Vláknina 14103.2 mg
 - Vitamín A 14103.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 63.3 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 76.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci rozehřejeme máslo na střední teplotu. Přisypeme cibuli, pórek a za stálého míchání opékáme 3 minuty, až zelenina lehce změkne. Přidáme batáty. Za stálého míchání restujeme 5 minut. Přilijeme vývar, přidáme petrželku, bobkový list, dochutíme solí a pepřem. Polévku přivedeme do varu, snížíme teplotu a cca 30 minut pozvolna dovaříme. Hrnec odstavíme a necháme zchladnout. Odstraníme bobkový list.
 - 
                                2
Polovinu polévky rozmixujeme dohladka, vrátíme zpět do hrnce, zamícháme s nepromixovanou polovinou. Vše promícháme se smetanou. Polévku necháme 5 minut prohřát a zapracujeme sýr. Polévka se nesmí vařit.
 - 
                                3
Hotovou polévku posypeme sýrem. Podáváme s čerstvým pečivem.