Holubí bujon s hříbky
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 200 g Hříbky čerstvé
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule červená
 - 3 ks Jalovec
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1038 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 95 g
 - Sodík 2763 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 240.5 mg
 - Draslík 1083.7 mg
 - Vláknina 9878 mg
 - Vitamín A 9878 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 50 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé bílé hříbky omyjeme a pokrájíme na plátky. Čerstvý rozmarýn omyjeme, osušíme a prsty natrháme na menší kousky.
 - 
                                2
V hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme rozmarýn s hříbky, ochutíme pepřem, kmínem a krátce orestujeme.
 - 
                                3
Přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu, přimícháme 1 lžičku citronové šťávy a pomalu vaříme asi 10 minut.
 - 
                                4
Dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                8
Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.