Žemlovka jablková
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 941 kcal
 - Sacharidy 138 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 654 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 113.6 mg
 - Draslík 231.6 mg
 - Vláknina 6462.6 mg
 - Vitamín A 6462.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem.
 - 
                                2
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky.
 - 
                                3
Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.
 - 
                                4
Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova.
 - 
                                5
Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem.