Boršč
Suroviny
- 150 g Mrkev kořen
 - 120 g Petržel kořen
 - 800 g Červená řepa
 - 750 g Kosti vepřové
 - 120 g Pórek
 - 350 g Celer řapíkatý
 - 250 g Zelí hlávkové bílé
 - 750 g Hovězí maso vařené
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Jalovec
 - 3 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 1381 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 270.8 mg
 - Draslík 1498.8 mg
 - Vláknina 16870.8 mg
 - Vitamín A 16870.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Veškerou zeleninu oloupeme. Cibuli rozpůlíme, mrkev, 150 g celeru, petržel a pórek nakrájíme na kousky. Omyjeme kosti ve studené vodě, dáme vařit s cibulí, mrkví, celerem, petrželí, pórkem, solí, celým pepřem, jalovcem a bobkovým listem v 1,5 l vody. Vaříme 90 minut na mírném plameni. Zbývající celer nastrouháme na hrubo, červenou řepu rozkrájíme na kostky. Další cibuli pokrájíme také na kostky a česnek jemně nasekáme. Vyndáme maso z vývaru, zbavíme šlach i tuku, pokrájíme na kostky, odložíme stranou. Masový vývar přecedíme a rovněž odložíme.
 - 
                                2
Při stálém míchání na rozehřátém másle ve velkém hrnci dusíme cibuli a česnek asi 3 minuty. Přilijeme masový vývar, ochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Přiklopíme pokličkou a vaříme při mírné teplotě asi 50 minut. Na tenké proužky rozkrájené bílé zelí přidáme k zeleninové směsi. Přilijeme tolik vývaru, aby bylo vše ponořeno a vaříme dalších 30 minut. Kostky hovězího masa přidáme k zelenině, promícháme a necháme ohřát. Boršč dochutíme solí, cukrem, octem. Nakonec můžeme přidat kopr.