Cibulový koláč s tapenadou
Suroviny
- 115 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Sýr Parmezán
 - 240 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 2 polévková lžíce Tapenáda se zelenými olivami
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 275 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 193.4 mg
 - Draslík 158.9 mg
 - Vláknina 3689.5 mg
 - Vitamín A 3689.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V kastrůlku zahřejeme mléko s máslem. Když se máslo rozpustí, přisypeme mouku a mícháme, dokud nevznikne koule. Odstavíme z plotny.
 - 
                                2
Vychladlým těstem vyložíme kulatou koláčovou formu a necháme 30 minut v chladničce.
 - 
                                3
V pánvi na rozehřátém oleji restujeme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli 5 minut. Přidáme cukr, tymián, sůl a za občasného promíchání dusíme 30 minut. Cibule má zkaramelizovat a téměř se rozpadat.
 - 
                                4
V misce rozšleháme smetanu s vejci, nastrouhaným sýrem a špetkou pepře.
 - 
                                5
Dno korpusu potřeme tapenadou, poklademe cibulí a zalijeme smetanovou směsí. Formu postavíme na plech a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.
 - 
                                6
Můžeme podávat teplý i studený.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                