Kapustová polévka

Hodnocení 3x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 500 g Kapusta hlávková
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 33.3 g Slanina vepřová
  • 13.3 g Sůl
  • 66.6 g Tuk
  • 0.6 g Pepř černý mletý
  • 13.3 g Polévkové koření
  • 0.6 g Majoránka
  • 13.3 g Česnek
  • 2 l Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 169 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 1082 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 8.6 mg
  • Draslík 380.1 mg
  • Vláknina 3124.6 mg
  • Vitamín A 3124.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme částí vlažného vývaru.

  • 2

    Uvedeme do varu, přidáme rozdrcenou majoránku a mletý pepř a za občasného prošlehání nejméně 20 minut zvolna vaříme.

  • 3

    Ke konci varu přidáme česnek utřený se solí.

  • 4

    Polévku procedíme a vložíme do ní kapustu podušenou na cibuli a slanině.

  • 5

    Nakonec polévku dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme.

  • 6

    Příprava kapusty: Cibuli jemně nakrájenou osmahneme dorůžova na částečně roztavené slanině, nakrájené na drobné kostičky a zalijeme zbylou dávkou vývaru. Do tohoto základu vložíme očištěnou, opláchnutou, na nudličky nakrájenou a spařenou kapustu. Dusíme téměř doměkka.

Komentáře k receptu