Kapustová polévka s paprikou a bramborami
Suroviny
- 33.3 g Slanina vepřová
 - 3.3 g Paprika mletá sladká
 - 533.2 g Kapusta hlávková
 - 200 g Brambory
 - 66.6 g Tuk
 - 0.6 g Pepř černý mletý
 - 0.6 g Majoránka
 - 13.3 g Sůl
 - 13.3 g Polévkové koření
 - 80 g Cibule
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 6.6 g Česnek
 - 300 ml Voda pitná
 - 1300 ml Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 166 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 9 g
 - Sodík 900 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 8.6 mg
 - Draslík 434.9 mg
 - Vláknina 4282.1 mg
 - Vitamín A 4282.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 67.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné nudličky. Krátce ji spaříme a scedíme.
 - 
                                2
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, částečně roztavíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme dorůžova a zalijeme malým množstvím vody.
 - 
                                3
Do tohoto základu vložíme spařenou kapustu a očištěné, opláchnuté a na kostičky nakrájené brambory. Mírně osolíme a uvaříme téměř doměkka. Rozvaření není žádoucí.
 - 
                                4
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme papriku, majoránku a pepř a za stálého prošlehávání metlou zásmažku zalijeme vlažným vývarem.
 - 
                                5
Uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 20 minut zvolna vaříme.
 - 
                                6
Ke konci varu přidáme česnek utřený se solí.
 - 
                                7
Nakonec do polévky vložíme uvařenou kapustu, brambory a dochutíme ji polévkovým kořením. Důkladně provaříme.