Oříšková polévka krémová
Suroviny
- 80 g Ořechy lískové
- 60 g Mandle plátky
- 1300 ml Hovězí vývar základní
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Saturejka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 27 g
- Sodík 844 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 106 mg
- Draslík 286 mg
- Vláknina 3411.9 mg
- Vitamín A 3411.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lískové oříšky bez slupek nastrouháme nebo nasekáme a nasucho opražíme. Zalijeme vývarem a přimícháme 100 ml smetany. Přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Polévku ochutíme solí, pepřem, saturejkou a špetkou mletého muškátového oříšku. Do polévky vmícháme rozkvedlaný žloutek a polévku odstavíme.
-
2
Plátky mandlí opražíme nasucho, polovinu přimícháme do polévky spolu se šlehačkou, nalijeme do talířů a porce polévky posypeme druhou polovinou plátků mandlí.