Závin s jablky
Suroviny
- 85 g Hrozinky
 - 100 g Cukr krupice
 - 30 g Strouhanka
 - 55 g Ořechy vlašské
 - 170 g Máslo čerstvé
 - 500 g Listové těsto
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 8 ks Jablka
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 909 kcal
 - Sacharidy 105 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 39 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 75 g
 - Cholesterol 59 mg
 - Draslík 441.6 mg
 - Vláknina 15417 mg
 - Vitamín A 15417 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Plech vyložíme pečícím papírem.
 - 
                                2
Hrozinky namočíme do rumu.
 - 
                                3
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky. V míse plátky smícháme se skořicí, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou. Poté vmícháme hrozinky a posekané ořechy.
 - 
                                4
Troubu si předehřejeme na 190°C.
 - 
                                5
Na mírně pomoučeném vále rozválíme těsto do tvaru obdélníku. Potřeme je rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou, lžící poklademe těsto jablkovou směsí a srolujeme. Závin položíme na plech švem dolů, aby se nám při pečení nerozevřel.
 - 
                                6
V předehřáté troubě pečeme asi čtyřicet pět minut. Hotový závin posypeme moučkovým cukrem. Můžeme závin podávat teplý i studený.