Františkolázeňské mandlové rohlíčky
Suroviny
- 100 g Mandle
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 20 g Droždí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 4 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 219 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 115 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 127.5 mg
 - Draslík 171.4 mg
 - Vláknina 4439.7 mg
 - Vitamín A 4439.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dáme do mísy mouku a uděláme uprostřed důlek.
 - 
                                2
Rozetřeme droždí se lžičkou cukru v mléce a nalijeme do důlku. Smícháme s malým množstvím mouky, přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout.
 - 
                                3
Utřeme do pěny máslo s cukrem, vmícháme postupně žloutky, smetanu, sůl a citronovou kůru.
 - 
                                4
Vypracujeme na vále tužší těsto, které přikryjeme a necháme vykynout, aby zdvojnásobil objem. Prohněteme, vyválíme na tenkou placku a krájíme čtverce 10x10 cm.
 - 
                                5
Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a roh od rohu svineme do tvaru rohlíčku.
 - 
                                6
Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme směsí mandlí a cukru a dáme na vymazaný plech.
 - 
                                7
Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 170 stupních dozlatova.