Makovec z bulguru
Suroviny
- 200 g Mák mletý
 - 50 g Cukr ovocný - Fruktoza
 - 200 g Bulgur
 - 500 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sirup citronový
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 hrst Ořechy vlašské
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Hřebíček mletý
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 103 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 122.7 mg
 - Draslík 372.7 mg
 - Vláknina 20702.1 mg
 - Vitamín A 20702.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bulgur nasypeme do sítka, propláchneme pod tekoucí vodou
 - 
                                2
a překlopíme do hrnce. Podlijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut.
 - 
                                3
Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků.
 - 
                                4
Žloutky vložíme do mísy, k nim přilijeme med s fruktózou
 - 
                                5
a rozšleháme. Při šlehání postupně přidáme 4 lžíce horké vody.
 - 
                                6
Do takto vzniklé pěny přilijeme olej a přisypeme mák. Ochutíme špetkou skořice a hřebíčku, zakápneme citronovým sirupem. Vařečkou důkladně promícháme. Přimícháme vychladlý bulgur a sníh, který jsme si našlehali z bílků a 2 lžic studené vody. Těsto nalijeme na plech, ozdobíme ořechy a pečeme při střední teplotě 60 minut.
 - 
                                7
Podáváme vychladlé a nakrájené na kostky.