Vařený květák se sýrovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 356 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 548 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 238.5 mg
 - Draslík 550.7 mg
 - Vláknina 7138 mg
 - Vitamín A 7138 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 76.8 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 77.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozebereme na růžičky.
 - 
                                2
V kastrole připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, zředíme ji vývarem, přilijeme smetanu, rozšleháme a chvíli povaříme. Omáčku ochutíme citronovou šťávou a odstavíme z plotny.
 - 
                                3
Do částečně vychladlé omáčky vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr. Znovu krátce prohřejeme.
 - 
                                4
Kvaták upravíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou.
 - 
                                5
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo rýže.