Slatko z mladých ořechů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 2 ks Citrony
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 6 dl Voda pitná
  • 1 kg Ořechy vlašské
  • 1 kg Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1316 kcal
  • Sacharidy 147 g
  • Tuky 82 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 147 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 590 mg
  • Vláknina 19100 mg
  • Vitamín A 19100 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladé vlašské ořechy (ještě nemají tvrdou slupku) omyjeme, propíchneme na několika místech párátkem, dáme do hrnce se studenou vodou na 7 dní odstát, ale každý den vodu vyměňujeme. Osmý den je dáme do čisté vody a přivedeme k varu, ale nesmí přejít varem.

  • 2

    Vodu slijeme, opět přivedeme pouze k varu a znovu slijeme. Toto opakujeme alespoň 8x, až nám ořechy změknou.

  • 3

    Pak ořechy scedíme, oloupeme a dáme do vychladlého sirupu, který jsme si uvařili z 6 dl vody a 1 kg cukru.

  • 4

    Teprve teď budeme ořechy vařit při mírné teplotě do doby, až sirup zhoustne. Před koncem vaření přidáme vanilku a plátky chemicky neošetřených citronů. Pokud se nám během vaření bude tvořit pěna, budeme jí lžicí sbírat.

  • 5

    Ořechy v sirupu necháme přes noc v hrnci a druhý den je vlijeme do čistých zavařovacích sklenic, uzavřeme víčky a odložíme na chladné místo.

Komentáře k receptu