Džem z mrkve

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 500 g Mrkev kořen
  • 500 g Cukr krystal
  • 2 ks Citrony
  • 1 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 123 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 30.5 mg
  • Vláknina 2981.8 mg
  • Vitamín A 2981.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Citróny omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka dáme do plátěného sáčku, který pevně zavážeme. Mrkve umyjeme, oškrábeme a nahrubo nakrouháme nebo pokrájíme.

  • 2

    Mrkev, citrónovou šťávu, mandle, cukr a plátěný sáček s citróny dáme do varné nádoby, přilijeme trochu vody a za stálého míchání uvedeme do varu. Sáček pak vyjmeme a dobře vymačkáme do směsi. Vaříme ještě asi 15 minut, dokud džem nezhoustne.

  • 3

    Odstavíme z ohně a necháme džem ve varné nádobě asi 20 minut zchladnout.

  • 4

    Přidáme brandy a promícháme. Alkohol zde působí jako konzervant.

  • 5

    Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.

Komentáře k receptu