Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 494 kcal
 - Sacharidy 83 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 47 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 83 g
 - Cholesterol 19.5 mg
 - Draslík 537.8 mg
 - Vláknina 10450 mg
 - Vitamín A 10450 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.4 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme je na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, 100 g cukru a vaříme přibližně 20 minut doměkka až do doby, kdy se voda odpaří na 5 dl. Potom hrnec odstavíme z plotny. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat, po 5 minutách ji vymačkáme a rozpustíme v švestkovém horkém sirupu.
 - 
                                2
Oloupané mandle nasucho opražíme na pánvi. Sušené švestky a hrozinky promyjeme v sítu, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a vše přidáme do sirupu k vařeným švestkám. Nakonec přimícháme višňový likér a vše nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií. Aspik zakryjeme a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce.
 - 
                                3
Druhý den švestkový aspik vyklopíme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                4
V míse rozmícháme smetanu s cukrem a portským vínem. Plátky švestkového aspiku upravíme na talířky a ozdobíme je smetanovým krémem, posypeme skořicovým cukrem a lístky meduňky.