Bramborový chléb s ovesnými vločkami

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 300 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 200 g Vločky ovesné
  • 42 g Droždí
  • 100 g Slunečnice - semena
  • 20 g Tuk rostlinný
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Anýz mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 743 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1407 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 695.3 mg
  • Vláknina 32487.2 mg
  • Vitamín A 32487.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.5 mg
  • Vitamín E 10.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formu na chlebíček (30 cm) vymažeme rostlinným tukem, chléb budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.

  • 2

    Oloupané brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme do měkka, poté scedíme, rozmixujeme na kaši, do které vmícháme olej. Kaši necháme vychladnout v míse.

  • 3

    Do vychladlé kaše rozdrobíme droždí, vmícháme anýz, celozrnnou mouku a vločky. Pomocí hnětače vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 30 minut kynout.

  • 4

    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracováváme a zároveň přidáváme slunečnicová semínka (část si jich odložíme na posypání chleba). Zpracovaný chleba vložíme do formy, posypeme slunečnicovými semínky a v předehřáté troubě pečeme asi 60 minut.

  • 5

    Po upečení necháme chléb asi 15 minut chladnout ve formě, poté přeložíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.

Komentáře k receptu