Těsto na croissanty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Máslo čerstvé
  • 1000 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Sůl
  • 125 g Cukr krupice
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Voda pitná
  • 2 balení Droždí sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 984 kcal
  • Sacharidy 109 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 970 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 78.1 mg
  • Draslík 2.9 mg
  • Vláknina 8009.5 mg
  • Vitamín A 8009.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 70.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, mléka, vody, droždí, cukru a soli vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Po vykynutí je dáme ještě na jednu hodinu do lednice v míse přikryté potravinářskou fólií.

  • 2

    Mezitíme si připravíme dva obdélníky pečícího papíru o velikost 20x40 cm. Poté papír přehneme tak, abychom získali dvě kapsy o velikosti 20x20 cm. V každé této kapse vyválíme jedno máslo na placku tak, aby bylo všude stejně silné. Dáme chladit do lednice.

  • 3

    Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme ho na čtverec o velikosti 30x30 cm. Položíme na něj máslo tak, aby každý roh másla ukazoval do středu hrany čtverce. Těsto přehneme tak, abychom do něj máslo celé zabalili. Těsto teď vypadá jako dopis. Poté přehneme na třetiny, zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu kynout v lednici.

  • 4

    Totéž uděláme s druhým těstem.

  • 5

    Po hodině těsto vezmeme z lednice – mělo by být krásně nakytuté – a rozválíme ho opět na čtverec o velikosti 30x30 cm. Poté opět přeložíme na třetiny a necháme hodinu kynout.

  • 6

    Totéž uděláme ještě jednou, dáme znovu na hodinu chladit. Poté opakujeme a tentokrát necháme kynout dvě hodiny. Tím jsme si připravili vrstvené těsto, ze kterých už můžeme snadno vytvořit máslové croissanty.

  • 7

    Pečeme 15 minut na 200 °C.

Komentáře k receptu