Hruškovo-smetanový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr moučkový
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 kg Hrušky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 973 kcal
  • Sacharidy 123 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 28 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 333.9 mg
  • Draslík 339.2 mg
  • Vláknina 21937.5 mg
  • Vitamín A 21937.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 161 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrušky rozpůlíme, oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V míse je smícháme s moučkovým cukrem a polovinou smetany a necháme přes noc odpočinout na chladném místě.

  • 2

    Poté na vál nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, přidáme žloutek, cukr a máslo a rychle vypracujeme těsto.Vytvarujeme do bochánku a třetinu oddělíme.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 170C.

  • 4

    Větší část rozválíme na kulatý plát, vyložíme jim dortovou formu tak, aby asi 2cm přečnívaly. Na těsto rozložíme plátky hrušek se smetanou.

  • 5

    Zbytek těsta vyválíme rovněž na kulatý plát, zakryjeme jím hrušky a přes těsto přehneme přečnívající okraje. Doprostřed dortu uděláme dírku. Potřeme žloutkem a pečeme asi 30minut.

  • 6

    Koláč vyjmeme a otvorem uprostřed vlijeme zbytek smetany. Podáváme teplý nebo studený, posypaný moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu