Severočeské kynuté knedlíky s meruňkami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 2.2 dl Mléko polotučné
  • 0.5 kg Meruňky
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 6 polévková lžíce Cukr krupice
  • 6 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 861 kcal
  • Sacharidy 150 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 272 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 147 g
  • Cholesterol 94.1 mg
  • Draslík 606.5 mg
  • Vláknina 14550 mg
  • Vitamín A 14550 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky nalijeme mléko a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, promícháme a kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.

  • 2

    Ve velké míse pak z téměř všechny mouky, vajíčka, špetky soli a kvásku vypracujeme polotuhé těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple vykynout.

  • 3

    Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme je okapat.

  • 4

    Vykynuté těsto rozdělíme na stejné díly, z kterých na zbytkem mouky pomoučené pracovní ploše vyválíme placičky. Na střed každé dáme půlku meruňky a trochu krupicového cukru, placičky zabalíme a necháme ještě chvíli kynout.

  • 5

    Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě přibližně 10 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí propícháme vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se.

  • 6

    Severočeské meruňkové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem, přelité smetanou a rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu