Velikonoční dort s pomeranči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 80 g Cukr krupice
  • 80 g Mouka polohrubá
  • 150 g Mascarpone
  • 100 g Marmeláda meruňková
  • 80 g Mák mletý
  • 75 ml Voda pitná
  • 20 ml Likér pomerančový
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Pomeranče
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Pistácie
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 306 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 33 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 114.7 mg
  • Draslík 288.5 mg
  • Vláknina 8327.9 mg
  • Vitamín A 8327.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 53.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ze žloutků, 75 ml teplé vody a cukru ušleháme pěnu. Mouku smícháme s práškem do pečiva, mákem, skořicí a zázvorem a střídavě se sněhem ušlehaným z bílků zapracujeme do pěny.

  • 2

    Dortovou formu vymažeme máslem, naplníme těstem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Po vychladnutí korpus rozkrojíme.

  • 3

    Oloupané pomeranče nakrájíme na kostičky a 12 dílků ponecháme stranou. Mascarpone, likér a třtinový cukr utřeme dohladka a vmícháme nakrájené pomeranče. Spodní díl upečeného korpusu potřeme marmeládou a mascarponovým krémem a přiložíme vrchní díl.

  • 4

    Smetanu dotuha ušleháme a potřeme jí celý povrch dortu. Ozdobíme šlehačkovými kopečky, dílky pomeranče a posypeme nasekanými pistáciemi.

Komentáře k receptu