Jahodovo-rebarborový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 340 g Jahody zahradní
  • 230 g Máslo čerstvé
  • 230 g Cukr krupice
  • 240 g Reveň (Rebarbora)
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 2 polévková lžíce Malinová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 791 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 44 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 153.5 mg
  • Draslík 275.4 mg
  • Vláknina 6059.5 mg
  • Vitamín A 6059.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy vsypeme prosetou mouku, špetku soli. Měkké máslo nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se 2 lžícemi octa a 2 lžícemi ledové vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, potom ho rukou důkladně v míse (nebo na vále) zpracujeme. Rozdělíme na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladnu 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

  • 3

    Nastříháme si pečicí papír velikosti formy a vyválíme plát o síle 3 mm. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.

  • 5

    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Vyválíme si druhou placku.

  • 6

    Jahody omyjeme, necháme okapat. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Rebarboru v míse smícháme s 1 skořicovým cukrem, 230 g krupicového cukru, nastrouhanou pomerančovou kůrou, 2 lžicemi malinové šťávy, 1 špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, nakonec zlehka vmícháme jahody, které jsme rozkrájeli na poloviny.

  • 7

    Ovocnou náplň položíme na připravenou placku, urovnáme a zakryjeme druhou plackou. Okraje k sobě přilepíme a koláč dáme do trouby, předem vyhřáté na 220°C. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 175°C a těsto pečeme dalších 35 - 40 minut.

  • 8

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.

  • 9

    Omytý a osušený pomeranč oloupeme, dílky zbavíme slupky tak, aby nám zůstala jen dužina.

  • 10

    Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme, ozdobíme šlehačkou, půlměsíčky pomeranče a podáváme.

Komentáře k receptu