Velikonoční beránek bez vážení
Suroviny
- 5 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 5 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 8 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Brusinky sušené
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 210 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 100 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 212.5 mg
 - Draslík 74.8 mg
 - Vláknina 654.5 mg
 - Vitamín A 654.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy rozklepneme 5 žloutků, přidáme 5 lžic moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme 8 lžic polohrubé mouky, 1 lžíci citrónové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, promícháme se žloutky a postupně přidáme 2 lžíce horké vody. Nakonec do těsta zamícháme omyté sušené brusinky.
 - 
                                2
Z 5 bílků elektrickou metlou vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
 - 
                                3
Formu na beránka vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C přibližně 30-40 minut dozlatova.
 - 
                                4
Beránka servírujeme na míse po vychlazení.