Koláč polévaný citrónovým sirupem
Suroviny
- 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Cukr krystal
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 150 ml Olej slunečnicový
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 4 polévková lžíce Šťáva citrónová
 - 3 polévková lžíce Šťáva citrónová
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 496 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 41 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 146.3 mg
 - Draslík 91.2 mg
 - Vláknina 1926.8 mg
 - Vitamín A 1926.8 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava na pečení: standartně velkou dortovou formu vymažeme lžicí másla, dno vyložíme pečicím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
 - 
                                2
Těsto: mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme do hlubší mísy. Do směsi vsypeme cukr a lžíci citrónové kůry. Ve druhé míse vyšleháme celá vejce se smetanou, olejem a citrónovou kůrou. Vaječný roztok opatrně (aby nevznikly žmolky) rozmícháme postupně s moučnou směsí. Hotové těsto promícháme, vlijeme do připravné formy a pečeme asi 60 minut. Pečený koláč ještě teplý vyjmeme z trouby, propícháme špejlí a polijeme citrónovým sirupem, který na koláči rovnoměrně rozetřeme hranou nože po celé vrchní ploše koláče. Koláč poté necháme dovychladnout a servírujeme ho jako moučník.
 - 
                                3
Citrónový sirup: v kastrůlku smícháme citrónovou šťávu s cukrem a mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté mícháme ještě chvíli, až k bodu varu, potom rendlík se sirupem odstavíme z plotny.
 - 
                                4
Horkým sirupem polijeme koláč. Sirup na koláči rozetřeme nožem.