Thajské hovězí kari s limetkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Hovězí kližka
  • 400 g Kokosové mléko
  • 300 ml Hovězí vývar základní
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 5 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.25 kávová lžička Hřebíček mletý
  • 4 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 1 ks Mandarinky
  • 6 ks Kardamom
  • 4 ks Šalotka
  • 2 ks Chilli paprička
  • 5 ks Chilli paprička
  • 2 ks Limetka
  • 0.5 ks Limetka
  • 1 ks Citronová tráva
  • 1 ks Galgan
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Koriandr celý
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Arašídová pomazánka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1048 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 375 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 113 g
  • Cholesterol 0.1 mg
  • Draslík 2231.1 mg
  • Vláknina 41223 mg
  • Vitamín A 41223 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 106.7 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kokosové mléko vlijeme přes síto do většího hrnce, hustší sedlinu si odložíme stranou. Polovinu jí vmícháme zpět do mléka, přidáme na menší kousky nakrájené maso, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Zakryjeme a na mírném ohni vaříme cca 50 minut.

  • 2

    Mezitím připravíme kari pastu. Semínka koriandru, kardamomu a kmín v pánvi nasucho cca 1-2 minuty osmahneme. Přemístíme do mísy, přidáme muškátový oříšek, hřebíček, skořici, papriku a nastrouhanou kůru z mandarinky. Vmícháme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, utřené s cukrem a solí. Poté přidáme rozdrcený česnek, nadrobno pokrájenou lodyhu citronové trávy, nasekaný oloupaný galgán, najemno nakrájenou šalotku a krevetovou pastu. Vše důkladně promícháme a zpracuejeme na jemnější pastu. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájený koriandr, zakápneme šťávou vymačkanou z limety a olejem.

  • 3

    Směs z hrnce scedíme přes síto do rendlíku a maso odložíme. Jeden hrnek této směsi přelijeme do woku a přidáme tři lžíce připravené kari pasty. Zprudka přivedeme k varu a necháme zredukovat, až se odpaří téměř všechna tekutina. Nakonec vmícháme zbytek kokosové sedliny, arašídovou pomazánku a maso. Nezakryté necháme zvolna vařit cca 15-20 minut. Mezitím občas podlejeme trochou zachycené omáčky.

  • 4

    Před dokončením dochutíme šťávou z obou limetek, směs rozdělíme do vyhřátých misek, dozdobíme plátky limetek, nasekanou koriandrovou natí a plátky chilli papriček a ihned podáváme.

Komentáře k receptu