Letní ovocný koláč
Suroviny
- 30 g Mandle
 - 30 g Cukr moučkový
 - 30 g Cukr krupice
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 215 g Čokoláda bílá
 - 15 g Máslo čerstvé
 - 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Borůvky
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Rýžový škrob
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 polévková lžíce Mandle
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 73 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 74.3 mg
 - Draslík 173.5 mg
 - Vláknina 6115.1 mg
 - Vitamín A 6115.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.2 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme cukr, mouku, sůl a vytvoříme drobenku, přidáme mleté mandle a studenou vodu. Z těsta vytvoříme kouli, vyválíme ho do kruhu, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než forma o průměru 20-23 cm. Těsto dáme do formy, konce necháme o 1 cm přečnívat, zahneme je pod okraj. V pravidelné vzdálenosti vyřízneme po celém obvodu úzké dílky těsta dlouhé 1 cm. Dílky mírně zdvihneme, aby se vytvořil tvar okvětního lístku. Dno a stěny koláče propíchneme vidličkou, zakryjeme alobalem a nasypeme na něj vrstvu suchých fazolí. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal a fazole odstraníme, těsto znovu propíchneme a pečeme 3-4 minuty a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Zbytky těsta vyválíme a vykrájíme několik kytiček a lístků na ozdobu. Pečeme 10 minut na plechu. Necháme vychladnout.
 - 
                                3
Připravíme si ovocnou náplň: rozmražené ovoce necháme pořádně okapat, v pánvi smícháme cukr, kukuřičnou moučku, šťávu a kůru z citrónu a polovinu ovoce. Zahříváme na mírném plameni, ovoce rozmačkáme a mícháme, až se směs začne vařit a houstnout. Odstavíme a vmícháme máslo a zbytek ovoce, několik borůvek si necháme na ozdobu. Dáme vychladnout.
 - 
                                4
Bílou čokoládu rozpustíme s máslem a vodou ve vodní lázni. Necháme vychladnout. Vmícháme na drobno nakrájené opražené mandle. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Vmícháme do čokolády, aby byla lehčí.
 - 
                                5
Další smetanu ušleháme s moučkovým cukrem. Do vychladlého podkladu dáme ovocnou směs, na ni rozetřeme čokoládovou náplň a nakonec dáme šlehačku, lžíci si ponecháme na ozdobu. Koláč ozdobíme kytičkami těsta, zbylou šlehačkou a borůvkami.