Šípková polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 328 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 362 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 454.2 mg
 - Vláknina 46606.5 mg
 - Vitamín A 46606.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 375.1 mg
 - Vitamín E 5.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté zralé šípky bez stopek rozpůlíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme špetku soli a pomalu vaříme pod pokličkou přibližně 30 minut. Uvařené šípky přecedíme přes husté síto, vývar zachytíme, znovu ho dáme vařit a šípky prolisujeme.
 - 
                                2
V pánvi na rozpuštěném másle si z hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zavaříme do polévky, krátce povaříme, přimícháme ještě šípkový protlak, polévku dochutíme solí a cukrem podle chuti.
 - 
                                3
Tmavý starší žitný chléb nakrájíme na kostičky, které v pánvi opražíme nasucho. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme.
 - 
                                4
Šípkovou polévku nalijeme do talířů, každou porci ozdobíme lžičkou řeřichy a podáváme k ní opražený chleba.