Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní
Suroviny
- 500 g Borůvky
 - 135 g Máslo čerstvé
 - 260 g Mouka pšeničná hladká
 - 125 g Krupice pšeničná
 - 30 g Rozinky
 - 500 ml Mléko plnotučné
 - 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 6 polévková lžíce Hrách
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 42 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 158 mg
 - Draslík 154 mg
 - Vláknina 4022 mg
 - Vitamín A 4022 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 542.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 170 °C, formu vytřeme 10 g másla. Borůvky opláchneme a necháme okapat.
 - 
                                2
Těsto připravíme smícháním všech surovin, utvoříme bochánek a ve fólii ho necháme v chladničce asi 20 minut odpočinout.
 - 
                                3
Poté těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy (utvoříme okraje). Zakryjeme pečicím papírem, zatížíme sušeným hrachem a pečeme zhruba 10 minut. Z upečeného koláče odstraníme hrách i papír.
 - 
                                4
Náplň připravíme svařením mléka v hrnci, do kterého vsypeme za stálého míchání cukr s krupicí. Vaříme na mírném plameni a mícháme ode dna. Přimícháme žloutky (z bílků ušleháme pevný sníh) a zbylé suroviny. Sníh opatrně vmícháme do chladnoucí kaše. Na závěr přidáme okapané borůvky.
 - 
                                5
Směs narovnáme do předpečeného koláče, uhladíme a pečeme zhruba 20 minut.
 - 
                                6
Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.