Ovocný koláč s ricottou
Suroviny
- 125 g Mouka polohrubá
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 100 g Tvaroh měkký
 - 200 g Ricotta
 - 200 g Jahody
 - 100 g Borůvky
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Želatina v prášku
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Hrách
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 324 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 6 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 137.4 mg
 - Draslík 54.3 mg
 - Vláknina 2863 mg
 - Vitamín A 2863 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180 °C. Jahody nakrájíme na kousky a spolu s borůvkami opláchneme a necháme okapat. Formu vytřeme máslem.
 - 
                                2
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky a nakrájíme 60 g másla. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout.
 - 
                                3
Na vále rozválíme placku, vložíme do formy, vytvarujeme, na těsto položíme pečicí papír a poklademe sušeným hrachem. Těsto necháme asi 20 minut v chladu. Poté pečeme v předehřáté troubě asi 12 minut. Z těsta odstraníme hrách i papír a pečeme dalších 5 minut.
 - 
                                4
Upečený koláč nechám vychladnout na mřížce, poté opatrně vyklopíme z formy a položíme na mísu.
 - 
                                5
V míse utřeme tvaroh s ricottou, pomerančovou kůrou a tekutým medem.
 - 
                                6
Na dno koláče vlijeme tvarohovou náplň, tu poklademe ovocem a potřeme želatinou, kterou jsme připravili podle návodu na sáčku.