Voňavý dezert - máslové koláčky s broskvemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 55 g Cukr krupice
  • 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Broskve
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 1 hrnek Maliny
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Cukr krystal
  • 3 polévková lžíce Sirup malinový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 589 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 131 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 205.3 mg
  • Draslík 587.9 mg
  • Vláknina 23490.5 mg
  • Vitamín A 23490.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.3 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V jedné míse vyšleháme změklé máslo, postupně do něj zašleháme čerstvé žloutky, až vznikne lehký krém. Do druhé mísy prosejeme mouku se špetkou soli a Maizenou. Do krému postupně zamícháme připravenou mouku a mléko. Těsto pomocí rukou vypracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Vytvarujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 1 hodinu odpočinout.

  • 2

    Do litru vody přidáme cukr a přivedeme ji k varu. Jakmile se voda vaří, přimícháme do ní 3 lžíce malinového sirupu a vložíme větší omyté broskve, které vaříme přibližně 5 minut do změknutí. Broskve pak vyjmeme a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, rozpůlíme a každou polovinu překrojíme.

  • 3

    Čerstvé maliny propláchneme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Ve skleničce rozšleháme bílek. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme na jemném struhadle, pak kůru v misce smícháme s jemným krupicovým cukrem. Troubu si předehřejeme na 180°C.

  • 4

    Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku o tloušce 5-6 mm. Vykrojíme z něj kolečka o průměru asi 7-8 cm, které poklademe na plech, vyložený pečícím papírem. Na každé kolečko do středu položíme čtvrtku broskve, okraje těsta zahneme směrem ke středu. Navrch poklademe maliny, okraje těsta potřeme rozšlehaným bílkem a nakonec koláčky posypeme připraveným cukrem. Voňavé koláčky pečeme dozlatova přibližně 30 minut.

  • 5

    Dobrou chuť.

Komentáře k receptu