Lanýže s jahodami a octem aceto balsamico

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 225 g Jahody zahradní
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 340 g Čokoláda bílá
  • 450 g Čokoláda mléčná
  • 15 g Jahody sušené
  • 15 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 15 ml Balsamico ocet
  • 0.125 kávová lžička Potravinářská barva
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 580 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 83 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 28.4 mg
  • Draslík 376 mg
  • Vláknina 5120 mg
  • Vitamín A 5120 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.8 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    225 gramů čerstvých, nebo mražených jahod zahříváme v rendlíku na středně silném ohni, dokud nezačnou měknout a nepustí šťávu. Jahody i se šťávou rozmixujeme a jemným sítem protlačíme, a podle toho, jak byly šťavnaté, získáme 140 - 180 g protlaku.

  • 2

    Přivedeme jahodový protlak k varu a svaříme ho za stálého míchání na mírném ohni na 70 gramů. Přimícháme smetanu ke šlehání a lžíci octa aceto balsamico, znovu přivedeme k varu.

  • 3

    Nadrobno nakrájíme 340 gramů bílé čokolády, vsypeme ji do středně velké misky a přelijeme jahodovým protlakem se smetanou a octem. Asi minutu necháme odstát, aby čokoláda změkla a potom hmotu šleháme, dokud není čokoláda rozehřátá. Hmota bude velmi hustá. Zapracujeme do ní máslo pokojové teploty, přidáme 1 - 2 kapky růžového potravinářského barviva. Hmotu zakryjeme potravinářskou folií a necháme ji chladnout na pokojovou teplotu.

  • 4

    Hmotu ganache uložíme asi na dvě hodiny ztuhnout do chladničky. Po ztuhnutí z hmoty dávkovacími kleštěmi ( porcovačkou ) o průměru 2,5 cm vytvoříme kuličky, které odkládáme na pečicí papír, poprášíme si ruce moučkovým cukrem a v dlaních kuličky válíme až budou dokonale kulaté, pak je necháme ztuhnout a oschnout v přes noc v chladnější místnosti.

  • 5

    Lanýže namáčíme do mléčné, rozehřáté temperované čokolády ( 450 g. ) Dokud je čokoláda ještě měkká, poprášíme každý bonbon velkou špetkou nakrájených mrazem sušených jahod. V chladničce, v uzavřené vzduchotěsné nádobě nám lanýže vydrží až dva týdny. Po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, ale necháme bonbony dojít do pokojové teploty.

Komentáře k receptu