Koláč Clafoutis

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr krupice
  • 175 g Borůvky
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 450 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.75 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Tresť vanilková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 405 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 108 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 94.7 mg
  • Draslík 63.2 mg
  • Vláknina 2743.1 mg
  • Vitamín A 2743.1 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku zpracujeme vidličkou s cukrem, solí a kousky másla. Vmícháme rozšlehané vejce a vytvoříme vláčné těsto. Zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.

  • 2

    Z vychlazeného těsta vyválíme plát větší o 2,5 cm než je forma o průměru 30 cm. Těsto přendáme do formy a propícháme ho vidličkou. Necháme 15 minut v lednici. Korpus zakryjeme alobalem, zasypeme vrstvou suchých fazolí a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 20 minut. Po této době alobal i fazole vyjmeme a pečeme ještě 3-4 minuty.

  • 3

    Šlehačem zpracujeme vejce, cukr, mléko, smetanu a vanilkovou tresť. Vše ušleháme na hladký krém.

  • 4

    Do teplého korpusu dáme borůvky a zalijeme je vaječnou směsí. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 35 minut, až náplň ztuhne. Hotový koláč necháme ve formě vychladnout. Povrch posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu