Knedlíky s borůvkami a perníkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 27 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Mouka polohrubá
  • 42 g Droždí
  • 400 g Borůvky
  • 200 g Tvaroh konzumní
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Cukr krystal
  • 1 špetka Sůl
  • 3 l Voda pitná
  • 3 dl Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 8 polévková lžíce Perník
  • 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1182 kcal
  • Sacharidy 172 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 489 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 150 g
  • Cholesterol 118.8 mg
  • Draslík 528.9 mg
  • Vláknina 16530 mg
  • Vitamín A 16530 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 770.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme 550 g polohrubé mouky, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přisypeme špetku krystalového cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek (10-15 minut).

  • 2

    Pak k mouce přidáme sůl, vejce, krupicový cukr, 3 dl vlahého mléka a zaděláme těsto. Dobře ho propracujeme. Těsto by mělo být tužší. Pokud by bylo řidší, přidáme mouku - až 50 g. Těsto zakryjeme a necháme vykynout asi 40 minut v teple.

  • 3

    Tvrdý perník nastrouháme. Borůvky omyjeme, necháme odkapat a osušíme je.

  • 4

    Z vykynutého těsta lžicí odkrajujeme kousky těsta, dáváme je na pomoučený vál, rukou těsto zlehka upravíme na malé placičky. Na každou dáme asi lžičku borůvek, knedlíky dobře uzavřeme, zakryjeme utěrkou a necháme je dalších 10 minut kynout.

  • 5

    V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody. Vykynuté knedle do nich opatrně naházíme a promícháme, aby se nám nepřichytily ke dnu. Vaříme je 7 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, propíchneme hned vidličkou, posypeme hrudkovým tvarohem, práškovým cukrem, nastrouhaným perníkem, polijeme každou porci asi 2 lžícemi rozpuštěného másla a hned podáváme.

Komentáře k receptu